Joutsenlahti Anssi

Taito Anssi Ilmari Joutsenlahti (syntynyt 17. syyskuuta 1943 Kankaanpää) on suomalainen pappi ja kansanedustaja. Hän toimi Suomen Maaseudun Puolueen kansanedustajana vuosina 1979–1987 edustaen Turun läänin pohjoista vaalipiiriä ja tuli uudelleen valituksi eduskuntaan vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Perussuomalaisten edustajana Satakunnan vaalipiiristä. Hänet valittiin vaalien jälkeen eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi.

Vuosina 1998–2002 Joutsenlahti työskenteli Jämijärven ja vuosina 2002–2005 Jurvan kirkkoherrana. Hänelle on myönnetty rovastin arvonimi. Kansankirkolliselta herätysliiketaustaltaan Joutsenlahti on herännäinen eli körtti.

Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa hän oli Satakunnassa Perussuomalaisten ehdokkaana, mutta ei tullut valituksi. Joutsenlahti ilmoitti vuoden 2011 vaalien alla aikovansa lahjoittaa kansanedustajan palkkionsa Pohjois-Satakunnan kansanterveystyön liikelaitoskuntayhtymälle mikäli tulee valituksi. Rahat käytetään kahden hoitotyöntekijän palkkaamiseen oppisopimuksella.

Joutsenlahti harrastaa maratonjuoksua ja hän on muun muassa osallistunut 32 kertaa Helsinki City Marathoniin tullen aina maaliin.