Kotiseudun aarteiden tallentaja

 

KANKAANPÄÄ Kankaanpään Pitkäplakkariksi eli Kunniakankaanpääläiseksi valittiin tänä vuonna Aimo Haapakoski.

Kotiseutuyhdistys Kankaanpää Seuran myöntämää tunnustusta on jaettu vuodesta 1985 lähtien.

Aimo Haapakoski tunnetaan pitkästä yrittäjäurasta tv-huolto- ja -korjausalalla. Sellaista laitetta ei useinkaan ollut, jota ei TV-Huolto A. Haapakoskessa oli saatu toimimaan.

Aivan pienestä pojasta lähtien Aimo Haapakoskea on kiinnostanut kotiseutu ja sen historia sekä vanhat esineet. Hän on suvussaan jo kolmatta polvea, jolla on pitkä yhteistyösuhde Kankaanpään kaupunginmuseoon.

Isoisäni aloitti esineiden keräilyn sata vuotta sitten. Tätä työtä jatkoi isäni, jonka kanssa kiertelin lapsena useissa huutokaupoissa ja muissa vastaavissa tapahtumissa. Historia ja vanhat esineet kiinnostivat. Itse aloitin kotiseututyön 1980–90 -luvuilla, kertoi Haapakoski.

Esineistön vaatiessa isompia tiloja syntyi luonteva yhteys museoon.

Tähän mennessä olen toimittanut noin 400 esinettä museolle pääasiassa Kankaanpään alueelta, mutta myös Jämijärveltä, Honkajoelta ja Karvian Kanttista. Vanhin ja arvokkain käyttöesine on keskiaikainen kirves, joka on myös Suomen Kansallismuseon tarkastama.

Tv- ja radiohuollon ammattilaisena hän on myös säilyttänyt alaan liittyviä esineitä ja laitteita. Osa on jo päätynyt museolle, mutta kotonaan Haapakoskella on arvokas ja mittava radiokokoelma.

Se kokoelma pysyy vielä kotona.

 

Luontevasti arvokkaan kotiseututyön rinnalle tuli myös aktiivinen valokuvaus. Aimo Haapakoski on tuttu näky erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Hän tallentaa valokuvin jälkipolville tämän hetken historiaa. Haapakosken ottamat luontokuvat eri vuodenaikojen mukaan seutukuntamme maisemista ovat hienoja.

 

Kankaanpään pitkä plakkari Aimo Haapakoski